torsdag 21 januari 2010

Tummen ner för SKUT-utredningen

Idag var det trevligt att läsa huvudrubriken i Kyrkans Tidning: Skut-utredningen får underkänt. Det ger oss i Visby Stift förnyat hopp om att vi ska få behålla och utveckla Utlandskyrkan. Nu hoppas vi på massivt stöd från hela landet. Alla kan på något sätt hjälpa till att påverka. Beslut tas i kyrkomötet i oktober.

Det känns bra att så många motsätter sig centraliseringsivern till Uppsala. Kyrkokansliet är inget huvudkontor för Svenska Kyrkan - det är en servicefunktion som ska se till att kyrkan över hela landet kan leva och ha bra verksamhet. Riksdag och regering decentraliserar - vad i hela friden talar då för att kyrkan ska gå åt motsatt håll och centralisera mer och mer till Uppsala?

Biskop Lennart Koskinen har gjort ett fantastiskt jobb för utlandsförsamlingarna. Visby Stift har visat att vi är lämpligt som utlandsstift. Låt oss få utveckla det!

Eftersom kyrkomötet är oerhört politiserat så är det inte minst viktigt att partipolitiska representanter talar med sina ledamöter om att verka för decentralisering av kyrkans verksamhet. Hela Sverige ska leva gäller även för kyrkan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar