tisdag 14 december 2010

Mötesplats Gotland

Idag har en oenig kommunstyrelse beslutat upphandla de tjänster som tillhandahålls av Tillväxt Gotland och Gotlands Turistförening i klump, alltså en upphandling som är som skräddarsydd för det bolag dessa båda avser att bilda. Centerns representanter som röstade med de röd-gröna uttrycker en förhoppning om att gotländska företag nu ska gå samman och lägga anbud och jämför med bussupphandlingen. En mycket haltande jämförelse. I det här anbudet kommer det att krävas att bolaget är konkurrensneutralt, dvs inte har några andra egna intressen inom den sfär det ska verka, alltså inom näringsliv i största allmänhet och turism i synnerhet. Det vore bättre att vara ärlig än att försöka slå blå dunster i ögonen på gotlänningarna: upphandlingen är skräddarsydd för ett visst bolag som snart ska bildas. Det skulle förvåna mig oerhört mycket om det kommer in mer än ett anbud.

Och varifrån ska driftskapitalet till det nybildade bolaget komma och hur ska det bestå den kreditvärdighet som kommunen annars kräver?

Idag har jag haft mandatperiodens sista konstkommitté. Det har varit en mycket stimulerande grupp att jobba tillsammans med. Vi summerade våra fyra år och gläder oss åt det ökade intresse för konst som nu kommer till uttryck i flera förvaltningar. Vi fick också en storstilad gåva från en konstnär: 5x75 foton med deviser som manar till samtal om förhållandena på Gotland och i världen. Tack Staffan Hjalmarsson!! Vi vill gärna se dem placerade på fritidsgårdar och bibliotek för att många ska kunna se dem, reflektera och föra dialog om dem. Vi vill till den kommande konstkommittén överlämna propån om att tänka i jämställdhetstermer när det gäller uppdrag för utsmyckning. Heja alla killar - ni har allt att vinna!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar