tisdag 6 juli 2010

Svenska Kyrkan mot främlingsfientligheten

Idag har det varit en händelserik dag under Almedalsveckan! Med biskop Lennart Koskinen i dispyt med Sverigedemokraterna. Problemen började redan igår, fast då med Nationaldemokraterna. Jag kan inte begripa varför dessa båda främlingsfientliga partier måste placera sig för sina torgmöten, så att de ger sken av att de hör samman med Svenska Kyrkan. De har förvisso tillstånd att vara på Hamnplan i Visby, men det finns gott om annan plats där än, den de väljer, en meter framför det tält som kyrkan använder för sommarens traditionella Varannan-Vatten-aktivitet. Om det inte var så att de ville åka snålskjuts på kyrkans varumärke skulle de stå någon annanstans. All heder åt Lennart som så tydligt gett uttryck för att Svenska Kyrkan inte accepterar deras inställning till flyktingar och invandrare och deras rätt till ett drägligt liv i Sverige; att Svenska Kyrkan tydligt markerar alla människors lika värde.

Heder också åt Rolf Tufvesson,kd, som på ett mycket förtjänstfullt sätt tog den politiska debatten med Sverigedemokraterna på torgmötet. Inom det ena politikområdet efter det andra, fick Rolf SD's värderingar att framstå i all sin unkenhet.

Tyvärr har vi att bereda oss på ytterligare ett par torgmöten av det här slaget.

För övrigt har dagen innehållit trivsam överläggning med Kulturrådet tillsammans med de övriga regioner i Sverige som ingår i "Kulturkofferten". Det kommer att bli en intensiv höst för att klara att leva upp till de krav som ställs från statens sida.

Jag avslutade kvällen i domkyrkan för att lyssna på Nikodemussamtalet med Lars Ohly. Jag delar verkligen inte hans politiska värderingar, men att lyssna på honom i de här årliga samtalen i domkyrkan är något annat. Tonfallet är mjukare, tvärsäkerheten är borta, de politiska slagorden lyser med sin frånvaro. Svaren kommer ibland tvekande och alltid eftertänksamt. Det är viktigt - och befriande - att få konstatera att sak och person kan vara två så olika saker. Något man allatid bör tänka på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar