onsdag 7 juli 2010

Fantastiska Almedalsveckan

Vilken otrolig förmån vi har som bor på Gotland och fritt kan välja mellan ett närmast osannolikt utbud av kvalificerade seminarier under Almedalsveckan! Absolut alla kan hitta något av intresse!

Under tisdagen sprang jag från det ena seminariet till det andra, de flesta av mycket hög klass. Två stycken handlade om turism. Först ett som belyste att turismen nu är att betrakta som en svensk basnäring. Bra faktaunderlag från Tillväxtverket. Näringsminister Maud Olofsson visade dessutom stor tilltro till turismens fortsatta möjligehter att ge tillväxt.

Och så turismseminarium nummer två: stor show av Petter Stordalen. Mer engagerad entreprenör får man leta efter. Det som började med jordgubbsförsäljning är nu en hotellverksamhet med mer än 170 hotell. MEB är det som behövs för att lyckas, enligt Stordalen: Mod, Energi, Begeistring. Och att tycka det är roligt varje dag. Vilken inspiratör han är!

Vi kan också vara stolta över den energi som Pigge Werkelin har i kombination med modet att satsa på nya branscher: flyg sedan tidigare, nu uppenbarligen tankar på färjetrafik till Västervik. Campingutveckling har han kontakt med sedan barnsben!

Kulturkofferten diskuterades också på ett seminarium. Det känns helt rätt att de statliga kulturpengarna inte fördelas i Stockholm utan regionalt. Men det kommer att kräva mycket mera mod från de regionala politikerna att göra tydliga prioriteringar när pengarna ska fördelas!

Det ska bli spännande att se hur de fem regioner, som först ingår i kulturkofferten, kan utveckla sin samverkan. Nu handlar det mycket om praktiska och formella saker som ska lösas - men sedan kan man gå över till att diskutera konkret samarbete över regiongränserna. Det kan bli en mycket positiv synergieffekt av koffertmodellen.

Och så då dagens kamp mot främlingsfientligheten. Nationaldemokraterna var det parti som skulle figurera intill kyrkans tält. Fast det var inte lika intressant som i söndags för dem att stå alldeles framför kyrkans logga: den var kompletterad med en banderoll som påtalar alla människors lika värde.Och det passar ju inte in i deras budskap! Kyrkan hade dessutom beslutat att ta debatten med dem. Mikael Mogren gjorde det med ett suveränt lugn och uttalanden som tydligt lyfte fram deras genomgående hat mot kulturell och etnisk mångfald i vilken fråga det än gällde. Jag tror att det är helt rätt att ta debatten på det här sättet. Men det gäller att kunna bevara lugnet på det sätt som Mikael gjorde - och det är inte lätt, när tokigheterna hoppar strömhopp ur Nationaldemokraternas mun.

Kyrkan var väl representerad vid debatten. Tyst och stilla i sina röda tröjor ställde alla upp på motsatt sida av Hamnplan, ibland med ryggen mot scenen, mot slutet med en banderoll och flygblad med det genomgående och ack så självklara budskapet om alla människors lika värde. Polisen gav beröm för hur det hela sköttes!

Kyrkan har verkligen blivit en central aktör under Almedalsveckan. För fem år sedan arrangerade Lennart Koskinen och jag inför kyrkovalet 2005, de första seminarierna i Svenska Kyrkans regi. Då var det flera som undrade vad kyrkan hade att göra i Almedalsveckan. Idag är det ingen som är frågande till vår närvaro - tvärtom!

Efter debatten med Nationaldemokraterna kom det fram ett yngre par, som uttryckte hur oacceptabelt de tycker att det är att en av Sverigedemokraterna bär prästskjorta. Deras betänkligheter kring detta är verkligen värda att ta på allvar! Kan man vara präst och predika kärleksbudskap och samtidigt bekämpa människor av annan härkomst?

Idag väntar en ny spännande dag. I strålande sommarsol!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar